Lifestyle Review

5 TIPS VOOR EEN KINDERTABLET

Het is al weer even een poosje geleden dat ik jullie vroeg om tips voor een kindertablet. Ik ben jullie het overzicht nog verschuldigd, sorry! We waren zo blij met onze nieuwe aanschaf dat ik het totaal vergeten was. Vandaag alsnog, 5 tips voor een kindertablet.

Wij hadden een iPad. Die kocht ik toen ik nog studeerde, zo’n 8 jaar geleden. Inmiddels al een wat ouder beestje dus. Hij was voor de kinderen echter nog prima. Ze konden er Netflix op kijken, we hadden de YouTube app er op geïnstalleerd, en wat kinderspelletjes. Meer was niet nodig. Dat hij mega traag was, was wel irritant, maar niet onoverkomelijk.

Wat wel een groter probleem was, was dat hij niet meer goed kon opladen. We kochten verschillende nieuwe stekkertjes, maar de koek was op. Helemaal op, geen kruimel meer over. Op zoek naar een nieuwe dus.

Jullie stuurden massaal jullie tips in en vroegen ook of ik ze wilde delen. Ik ben de beroerdste niet, dus bij deze jullie eigen tips voor een tablet voor je kind(eren).

WEL OF GEEN SPECIALE KINDERTABLET?

Ik keek een beetje rond op Google en kwam er al gauw achter dat je tegewoordig ook een speciale kindertablet kunt kopen. Die dingen hebben prachtige kleurtjes die kinderen vast erg mooi vinden. Ik daarentegen vind het spuuglelijk. Zo hoorde ik ook verschillende ervaringen over dat deze tablets nogal traag zijn door het geringe werkgeheugen.

Ik denk dat het echt afhankelijk is van wat je van een tablet verwacht of je wel of niet voor een speciaal kinder exemplaar wilt gaan. Omdat wij de tablets ook zelf gebruiken willen wij niet een speciale kindertablet.

WELK MERK DAN?

LENOVO

Tablets van dit merk draaien op Android. Ze zijn er in verschillende modellen: met of zonder toetsenbord en ook de grootte van het scherm wisselt per model. Zo heb je tablets van slechts 7 inch, maar de meeste tablets hebben een schermvan 10,1 inch. Er werd vaak genoemd dat dit merk tablet veel in combinatie met de kidsplace app gebruikt wordt.

De prijzen starten ongeveer bij €130,- en je koopt een Lenovo tablet onder andere hier.

KURIO

Dit merk kende ik nog helemaal niet. Ze hebben verschillende varianten waarvan ik er 2 uitlicht. Kurio heeft speciale kindertablets ontwikkeld, door middel van speciale programma’s kun je in de gaten houden wat je kind doet op de tablet en de internetomgeving veilig maken, door het af te stemmen op de leeftijd van je kind.

Nadeel van deze tablets is dat ze beiden maar 1 GB aan werkgeheugen hebben. Daardoor zijn ze niet erg snel. Bij onze oude iPad merkte ik al dat een langzaam apparaat niet per se lekker combineert met een driftige peuter.

KURIO XL

Deze tablet is een stuk groter dan andere Kurio tablets, namelijk 10 inch. Er zit een speciaal programma op Kurio Genius en daarmee kun je in de gaten houden wat je kinderen doen, hoe lang ze dat doen en kun je een timer instellen voor hoe lang ze op de tablet mogen. Het handige van deze tablet is dat je verschillende profielen aan kunt maken. Per profiel kun je dan beperkingen en toegang instellen. Zo kan je kleuter bijvoorbeeld andere spelletjes spelen dan de peuter des huizes.

De Kurio XL kost €138,- en is al voorzien van een hoes.

KURIO TAB LITE

Een kleiner broertje van de Kurio XL is de Tab Lite.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, ik vind dit exemplaar echt spuuglelijk. Dat blauwe en dat roze.. Ik vind het persoonlijk niet mooi. Maar goed, de binnenkant van deze tablet, daar gaat het om. Dat is verder bijna hetzelfde als van de XL.

De tablet is wat kleiner dan de XL, namelijk 7 inch. Ook deze tablet wordt met een hoes geleverd en is spatwaterdicht. De tablet kost €96,99 en is qua prijs dus iets vriendelijker dan de XL.

ASUS

Het merk Asus werd ook door een aantal van jullie genoemd. Ik vind het aanbod behoorlijk tegenvallen. Er zijn 3 tablets te koop op bol.com en de prijs begint bij €202,54 (tweedehands). De duurste is meteen een heel stuk duurder, met ruim €700,-.

De tablet ziet er qua specificaties prima uit en draait op Android.

SAMSUNG

Vroeger, toen ik net een mobieltje had (na het Nokia tijdperk dan) had ik AL-TIJD een Samsung. Dat was echt mijn merk. Samsung heeft behoorlijk wat tablets op de markt. Er zijn verschillende prijscategorieën en dat maakt het denk ik ook voor een grotere doelgroep aantrekkelijk.

De goedkoopste tablet is de Galaxy Tab A 7 inch en kost €12495. De duurste tikken de €700,- wel aan, maar dat zijn meer tablets voor de zakelijke gebruiker.

Samsung is heel gebruiksvriendelijk, en qua prijs ook aantrekkelijk. Als je zelf niet zo zeer een tablet gebruikt, maar wel een degelijk exemplaar wil dan kun je met Samsung goed uit de voeten. Blijft wel dat je ook hier goed moet kijken hoeveel werkgeheugen je tablet heeft, omdat je je anders kapot ergert aan de snelheid van je apparaat.

APPLE iPad

Ik ben toch wel een echte Apple fan. Zodra je eenmaal gewend bent aan de snufjes die er op zitten en de manieren waarop je je apparaten met elkaar kunt verbinden, is het eigenlijk jammer om nog een ander merk te kopen.

Wat ik altijd heel fijn vond aan onze iPad is dat je er begeleide toegang op kunt zetten. Daarmee kun je het touchscreen van bepaalde delen van het scherm ‘uitzetten’. Je kind kan dus bijvoorbeeld wel een spelletje spelen, maar niet op de knop tikken waar je aankopen moet doen. Ook kun je de bediening van de home button, sluimer knop en de volumeknoppen wel of niet toestaan. Ook gebruikten wij de timer functie vaak. Die stel je in op 5 minuten en daarna is het scherm gewoon uit. Balen voor Riv, maar handig voor ons.

REFURBISHED

Een aantal van jullie kwamen met de slimme tip om eens te kijken naar een refurbished iPad. Dat is een gebruikte iPad, maar helemaal opgeschoond van binnen en van buiten. Vaak krijg je ook nog garantie. Deze iPads zijn een stuk goedkoper dan een spiksplinternieuw exemplaar. Wij hebben wel eens eerder refurbished apparaten gekocht en die bevallen ons prima.

ONZE KEUZE + TIPS

In eerste instantie dacht ik dat het niet zo nodig was om weer een nieuwe iPad te kopen, we gebruiken hem toch met name voor de kinderen. Toen de iPad het echt niet meer deed kwam ik er eigenlijk pas achter hoe irritant ik dat vond voor als ik zelf bijvoorbeeld wilde Netflixen als Steef FIFA aan het spelen was. En heel eerlijk, voor mezelf vind ik het wel fijn om een iPad te gebruiken die ik makkelijk in gebruik vind, maar die ook gewoon samen met mijn andere apparaten lekker werkt.

Steef was er sowieso al eerder klaar mee, die zag mijn Instagram story en besloot gewoon voor een iPad te gaan. Ik bestelde er een hoes bij via Ali en klaar is Kees.

Mocht je nou niet per se een Apple apparaat hoeven, dan is een Samsung tablet ook een heel goede keuze.

BEGELEIDE TOEGANG

FOTO VAN BEGELEIDE TOEGANG

Wat ik echt mega handig vind is de functie ‘begeleide toegang’. Ik gebruik dat voor Riv bijvoorbeeld om advertenties af te schermen, anders klikt hij daar steeds per ongeluk op, dan verlaat hij die app weer en dan kan hij niet verder. Voor Vieve scherm ik veel meer af, bijv. de home button, de volume regelaars en een deel van het scherm. Op deze site staat heel handig uitgelegd hoe begeleide toegang op een iPad (en trouwens ook op een iPhone) werkt.

YOUTUBE KIDS

Dit is niet per se een app die alleen op een iPad werkt, maar ik vind hem wel rete handig. Sinds kort is er een YouTube Kids app op de digitale markt. Het is gewoon YouTube, maar dan voor kinderen. Je kunt accounts maken per kind en daarin kun je zelf instellen in hoeverre ze beperkt zijn. Zo hebben wij voor Riv en Vieve ingesteld dat ze niet kunnen zoeken in de database van YouTube, maar dat wij voor hen filmpjes ‘toestaan’. Zo kijkt Riv graag filmpjes van auto’s, maar al die Aziatische en Russische meuk hoeft van ons niet. We klikken dus alleen de Nederlandse of Engelse filmpjes aan. Vieve kijkt graag Peppa Pig, dus het officiële Nederlandse Peppa Pig kanaal is ook goedgekeurd. Ook deze app beschikt over een timer. Is de tijd voorbij, dan stopt het filmpje en is de app vergrendeld.

Ik ben benieuwd, heb jij een tablet voor je kind? Welke apps vind jij echte aanraders?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.