Lifestyle Review

DE PERFECTE LATTE MACCHIATO OF CAPPUCCINO

Ik ben gek op koffie, het liefst drink ik een latte macchiato of cappuccino. Ik word er helemaal gelukkig van als mijn koffie perfect gelukt is, oppervlakkig, maar heerlijk!

In bijna iedere MOMories staat wel een foto van één van mijn koffiemomentjes. Regelmatig wordt mij de vraag gesteld hoe ik mijn koffie maak. Hoe ik van dat mooie melkschuim krijg en welk koffie apparaat ik heb. Omdat ik de beroerdste niet ben en iedereen heerlijke koffie gun, deel ik vandaag met jullie hoe ik mijn favoriete koffie maak, en dan bij voorkeur een latte macchiato of cappuccino.

MELKSCHUIM

Pak hem beet 11 jaar geleden werkte ik in een Italiaanse ijssalon. Daar verkocht ik de eerste jaren ijsjes, en later leerde ik ook de fijne kneepjes van het koffie zetten. Toen dronk ik nog geen koffie, maar dat leerde ik daar al gauw. De Italiaanse eigenaresse liet mij zien hoe je melk perfect opschuimt als een echte barista.

Als je niet van die barista skills hebt (geleerd), bestaan er tegenwoordig mega handige melkopschuimers. Ik kreeg die van de HEMA vorig jaar voor mijn verjaardag. Dat wilde ik graag zodat Steef ook een cappuccino voor me kon zetten. Bij zo’n ding is het namelijk een kwestie van melk er in gieten, op een knopje drukken en geduldig afwachten.

Het nadeel ten opzichte van zelf melk schuimen vond ik dat het schuim veel te dik werd. Ik houd meer van heel dun melkschuim, dat niet op de bodem van je mok blijft hangen.

Zelf melk schuimen, espresso zetten en klaar is je cappuccino.

CUPS, BONEN OF FILTERMALING?

Het liefst wilde ik een apparaat met bonen. Cups vind ik van veel merken te duur, maar van huismerken weer niet zo lekker. Filtermaling is nooit my cup of tea coffee geweest.

Koffiebonen werden het dus. Ik dronk een poos Lavazza koffie, maar inmiddels al jaren L’or Espresso Onyx. Lekker sterk en wanneer ik een kop koffie wil zetten draai ik de knop voor de koffiesterkte gewoon wat terug. Mijn apparaat geeft vanzelf aan wanneer het tijd is om ontkalkt te worden, maar als de koffie minder lekker wordt, dan doe ik het sowieso.

KOSTEN

Ik kon het niet laten er even een rekensommetje op los te laten. Als ik bij mijn eigen vertrouwde supermarkt de cups van L’or koop, ben ik €2,62 kwijt voor 10 cups. Koop ik een zak espressobonen van 500 gram, ben ik €6,07 kwijt. Van die zak bonen kan ik ongeveer 70 kopjes espresso zetten.

Home is where de koffie smaakt het lekkerst.

Omgerekend betaal ik dus voor een espresso uit een cupje €0,26 en voor een espresso van versgemalen bonen €0,09. Het gaat dan dus om dezelfde koffie! Ik drink alleen op mijn werk af en toe koffie uit zo’n cupje, maar kan nou niet zeggen dat ik echt flinke verschillen in smaak proef. Qua prijsverhouding is het dan weer mooi meegenomen dat ik sowieso liever voor de koffiebonen ging!

KOFFIEMACHINE

Toen wij gingen samenwonen wist ik één ding heel zeker: we zouden niet bezuinigen op een koffiemachine. Mijn liefde voor koffie was inmiddels heel groot geworden, wat ik toen nog niet wist, was dat ik koffie nóg meer zou waarderen toen ik eenmaal moeder was.

Ik wilde dus een machine waar bonen in moesten en waar ik zelf melk mee kon schuimen. Ik zocht op internet en vergeleek allerlei machines met elkaar. We gingen naar een winkel om een paar van onze favorieten in het echt te aanschouwen.

Daar stond ook de De’Longhi Magnifica S. De verkoper maakte koffie voor ons en liet zien hoe het werkte en ik was verkocht. Alles wat ik wilde in 1 apparaat. Inmiddels heb ik het beestje al 5 jaar en ben ik er nog iedere dag gelukkig mee. Hij doet het nog steeds perfect. Ik vind het ideaal dat ik met 1 druk op de knop espresso of koffie kan zetten, en niet hoef te klooien met een koffiefilter.

Het aller allermooiste vind ik zo’n echt apparaat, de Ferrari onder de espressomachines, met een zeefhouder waar dan versgemalen bonen in gaan. Maarja, dat vind ik niet iets voor in ons huis, dus ben ik maar tevreden met wat ik nu heb. Dromen mag, toch?

Iedere ochtend maak ik een heerlijke bak cappuccino voor mezelf. En nu, weten jullie ook hoe! Drink jij ook graag koffie, of ben jij meer #teamthee ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.