Baby Kind Persoonlijk

EEN NAAM KIEZEN VOOR JE KIND

Misschien wel het leukste en het moeilijkste om te doen tijdens je zwangerschap: een naam bedenken voor je ongeboren spruit. Er zijn heel wat zaken om rekening mee te houden, en over smaak valt niet te twisten.

Al ver voordat ik zwanger was had ik namen bedacht voor mijn toekomstige kinderen. Ik schreef ze op om ze voor me te zien en de echt leuke namen sloeg ik op in een lijstje. Toen ik een relatie kreeg met Stephan hadden we het er al wel eens over, en stiekem vulde ik mijn lijstje aan.

Toen ik eind 2015 zwanger bleek mocht ik écht van start met de zoektocht naar een naam. Dat bleek nog niet zo simpel.

Sommige namen vindt de één wel leuk en de ander niet. Als dat zo is, is het uitgemaakte zaak, je kiest geen naam die je partner niet leuk vindt. Bij de ene naam kon ik dat beter accepteren dan bij de andere naam.

Nog een andere factor bij ons is dat wij beiden in de zorg werken. We zien daar veel kinderen komen en gaan. Die kinderen hebben allemaal name en heel eerlijk, we hebben niet altijd een leuke associatie met bepaalde namen. Is er dan een leuke naam, dan had één van ons een (oud)cliënt die zo heette. Dat werd hem dus niet.

R I V

De betekenis van een naam was voor ons belangrijk, maar niet het allerbelangrijkste. We hadden een hele leuke naam, maar die had de betekenis de bedrieger en dat vonden we niet zo leuk. Dus die hebben we laten schieten op betekenis.

Toen we nog niet wisten of we een jongetje of meisje verwachtten, vonden we Liv een hele leuke naam voor een meisje. De lijst met meisjesnamen was sowieso een flink stuk langer dan die met de opties die we hadden voor een jongen. Toen bleek dat kleine boontje in mijn buik dus een jongen te zijn.

We vonden het best lastig om een leuke jongensnaam te bedenken. Veel namen vonden we leuk, maar pasten niet bij ons. Andere namen die we wel bij ons vonden passen, waren al in gebruik door mensen die dicht bij ons staan en dat werd hem dus ook niet.

Steef rijmt er vaak op los, zo zat hij de naam Liv om te bouwen naar een jongensnaam. En voilà, daar was de naam Riv.

EVEN WENNEN

Ik was niet gelijk mega enthousiast. Nee, ik moest echt even wennen. Het is niet een naam die je dagelijks hoort. Hij werd in 2016 slechts 36 keer gegeven. We zijn de baby toen gewoon Riv gaan noemen als we samen waren. Zo werd het wat echter en al heel snel kon het niet eens meer een andere naam worden. Riv moest en zou het gaan worden.

De naam Riv betekent rivier en krachtig.

DEZE NAMEN WERDEN HET NIET

V I E V E

Na een jongen, waren we in verwachting van een meisje. Wat een geluk dat we nu dus ook een meisjesnaam mochten kiezen. Je zou denken dat we een heel lijstje present hadden van onze eerste zwangerschap. Niets was echter minder waar. Die namen die we toen bedacht hadden, vond ik toen heel leuk, maar in combinatie met Riv was het het allemaal nèt niet. De naam die we bij Riv leuk vonden was Liv. Maarja, Riv en Liv had ons toch een iets te hoog Kwik, Kwek en Kwak gehalte. Ons lijstje was dus ineens weer leeg.

Al vrij vroeg kwam Stephan met de naam Vieve. Ik was meteen super enthousiast en vond het een geweldige naam. Maar… ik had ook meteen een hele grote maar. Ons nichtje heet Lieve en de naam Vieve lijkt daar teveel op. Dat gaat hem niet worden. Einde oefening.

LEES OOK: HET LEED DAT LOSLATEN HEET.

We moesten dus verder zoeken naar een naam. We downloadde de Zwitsal namen app. Ik weet nog goed dat we op wintersport waren met mijn schoonfamilie toen we het over meisjesnamen hadden. Stephan opperde Nine. In het begin was ik wel enthousiast. Stephan wist het zeker, onze dochter ging Nine heten. Hoe vaker ik de naam uitsprak, hoe meer hij me tegen ging staan. Deze naam paste niet bij ons en dit ging het echt niet worden.

DIE ENE NAAM BLEEF MAAR RONDSPOKEN

Stephan baalde er van, maar er zat niets anders op dan weer verder te zoeken. De naam Vieve kwam weer vaker naar boven. We vonden een naam die begint met een V wel heel leuk passen bij Riv. Toch kwamen we er maar niet uit, en elke keer kwamen we terug bij Vieve.

Ik stelde voor mijn broer en schoonzus een bericht te sturen met een beetje een cryptische verwijzing naar de naam en de vraag wat zij er van zouden vinden. Mijn schoonzus reageerde heel enthousiast en zei dat de naam vast super mooi zou zijn. Mijn broer reageerde lekker nuchter, zoals hij is, dat hij het prima vond.

Dat was vooral voor mij de geruststelling die ik nodig had. Vieve ging het worden. Deze naam is in Vieves geboortejaar (2017), 70 keer gegeven. Haar naam betekent vol leven. Die betekenis is voor ons heel persoonlijk en passend bij Vieve.

DEZE NAMEN WERDEN HET NIET

TWEEDE NAMEN OF VERNOEMEN?

Bij Riv hebben we er over nagedacht of we een tweede naam wilden geven. Ik vond het zelf al heel moeilijk om überhaupt een jongensnaam te bedenken, laat staan dat ik nog een tweede naam moest bedenken.

Als er al een tweede naam zou komen, wilde ik wel dat het zou passen bij zijn eerste naam. Een extra naam bedenken werd hem dus niet, vernoemen dan? Ook dat vond ik niet echt leuk, want dat zou voor mijn gevoel heel apart staan bij een redelijk ‘hippe’ naam als Riv.

Riv heet dus gewoon Riv. Niet meer, niet minder. En toen kwam Vieve.. Omdat we bij Riv geen tweede naam hebben gedaan, besloten we dat voor Vieve ook maar niet te doen, en zo heet Vieve dus ook gewoon Vieve.

Hoe heet jouw kind? Heeft die naam nog een speciale betekenis? Misschien ben je nog op zoek naar een mooie naam, dan kan ik je alleen maar zeggen: zodra je dat vonkje voelt bij een naam zit het goed.

4 Comments

 1. Pascalle says:

  Super leuke namen met mooie betekenis!
  Onze kleine man heet Vince (betekend overwinnaar) en hij heeft als tweede naam Pieter. Dit als eerbetoon aan de overleden broer van mijn vriend.
  Toen we wisten dat we een jongetje zouden krijgen wisten wij zeker dat we hem wilden vernoemen.

  Groetjes Pascalle

  1. Dankjewel Pascalle! Overwinnaar is ook een hele mooie betekenis. En bijzonder om hem die tweede naam te kunnen geven. Mooi als het voor jezelf zo waardevol is hè?

 2. ik vind de namen van jouw kids echt geweldig. Ticho had Vieve geheten als hij een meisje was (in 2016, toen ik nog zelden iemand met de naam had gehoord) maar goed, dat werd een jongen. Ticho vond ik al heel lang een leuke stoere naam dus dat was snel besloten. Zijn tweede en derde naam (Albert Christiaan) zijn vernoemingen naar zijn oom en vader. Toen ik zwanger was van nummer twee en dat een meisje bleek te zijn dachten we weer aan Vieve, maar inmiddels was die naam in een jaar tijd al twee keer gegeven aan mensen die we (niet per se heel goed) kennen, dus viel ‘ie af. Ik had nog twee opties: Yara of Tess. Robert koos voor Tess. haar tweede en derde naam (Emma Lieke) zijn vernoemingen naar mijn oma (Emma) en een samentrekking tussen de namen van onze moeders (Li-eke). Robert wil nu geen derde meer, maar mocht die er ooit toch komen – ik moet hem overtuigen en zou het zelf wel willen over een jaar of twee/drie – dan staan de namen van jouw kids zeeeeker op de lijst. Vind ze dus écht superleuk!

  1. Super leuk om te horen! Ik kan me wel voorstellen dat namen afvallen als andere mensen uit je omgeving hem net aan hun kind hebben gegeven. Wat leuk die vernoeming naar jullie moeders. Mijn bete vriendin heeft dat ook gedaan bij haar dochter, bij Vieve zou dat een beetje raar worden, dan heeft ze dezelfde tweede naam als haar nichtje Lieve.. Dan lijken die namen al zo op elkaar, haha! Ik hoop voor jou dat je Robert over een jaar of wat nog zo ver krijgt en je een Riv of Vieve erbij krijgt 😉 Ik twijfel ook nog wel eens over een derde. Beide kanten op overigens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.