Kleuter Opvoeding

HOE KIES JE DE GOEDE BASISSCHOOL?

Eind mei werd Riv 3 jaar. De meeste basisscholen willen rond die periode ook de inschrijving van je telg ontvangen. In de randstad is dat zelfs nog veel eerder, soms zelfs al meteen na de geboorte. Hoe kies je nou de goede basisschool? Wij begonnen daar een poos geleden mee en waar wij wonen is de keuze reuze. Hoe we dus de goede basisschool kozen, vertel ik je vandaag.

Man man man, het voelt als de dag van gisteren dat Riv geboren werd. En zo gingen we, nog voor zijn derde verjaardag, al op basisscholen jacht.

Ik ben niet opgegroeid in de stad waar wij wonen, ik ken de basisscholen dus niet echt. Toen ik op internet ging kijken naar welke basisscholen er allemaal zijn, werd ik echt verpletterd door het aanbod. Wat waren het er veel! Hoe gingen we daar ooit een keuze uit maken?

Het is gelukt. We zijn het er over eens, Riv liep er rond alsof hij er al op school zat en het gevoel was gewoon goed. Zo kies je dus de goede basisschool.

ONZE EISEN

Ik denk dat wij niet heel veeleisend zijn voor wat betreft een school. Wel waren er een aantal punten waar wij rekening mee hebben gehouden.

De locatie is voor ons belangrijk. De wijk waarin wij nu wonen zullen wij niet gauw verlaten. Het is dus fijn als de school in onze wijk is, zodat Riv op termijn ook zelf naar school kan lopen of fietsen. Ook is het prettig als zijn klasgenootjes in de buurt wonen, zodat we niet naar de andere kant van de stad hoeven als hij wil spelen.

Wij wilden graag een christelijke school voor onze kinderen. Ik vind het belangrijk dat ze deze basis ook vanuit school mee krijgen en weten wat bijvoorbeeld kerst of pasen écht inhoudt. Ook willen we graag dat de samenstelling van de leerlingen een weerspiegeling is van de Nederlandse maatschappij en.

De manier van lesgeven was voor ons belangrijk om te ervaren. Er wordt tegenwoordig unit onderwijs gegeven, maar ook het traditionele onderwijs zoals (waarschijnlijk) jij en ik dit nog herkennen van vroeger. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog bijvoorbeeld Montessori onderwijs of Jena Plan scholen.

SCHOLEN BEKIJKEN

Na mijn zoektocht op internet hebben we de websites van verschillende scholen bekeken en een kennismaking ingepland. De eerste kennismaking was bij een vrij kleine school die unit onderwijs aanbiedt. Ik vond het wel een leuke school, maar het was ook best chaotisch. De kinderen lopen door elkaar over de gang, want het ene deel heeft daar een les en het andere deel moet gewoon naar de klas voor een instructie. Misschien dat het hele basisschool gebeuren sowieso overweldigend was voor ons, maar dit was wel druk. Riv leek er niet zoveel last van te hebben, want in de kleuter unit ging hij meteen lekker spelen.

Kanttekening was ook wel dat deze school best een stukje fietsen is en niet in een heel rustige omgeving staat.

Op naar de tweede school. Dat was de oude school van Steef en hij heeft jarenlang geroepen dat zijn kinderen niet naar die school zouden gaan. Niet omdat hij het er niet naar zijn zin heeft gehad, maar omdat deze school vroeger (vergeleken met de andere scholen in de stad) best streng was. We gingen toch even kijken, omdat we van meerdere mensen positieve verhalen hoorden.

Toen we de school binnen stapten, voelde het alsof ik mijn eigen oude basisschool binnen stapte. Gezellige kleuters die je met grote ogen aanstaren, want wat komen deze mensen doen? Kleine kapstokjes met jassen en tassen en namen erbij. We hadden een erg gezellig gesprek met de directrice waarbij we al onze vragen konden stellen. In de kleutergymzaal ging Riv meteen spelen. Pluspunt: de gymles wordt gegeven door een vakdocent.

Op deze school geven ze nog traditioneel onderwijs. Kinderen zitten gewoon in een klas met een leerkracht en krijgen daar alle vakken. In de klassen stond veel lesmateriaal waar ik vrolijk van werd. Een goede uitleg erbij over hoe ontwikkelingsgericht dit is en hoe de kinderen het mogen gebruiken. Een kijkje in de klas maakte ons positieve gevoel compleet. Dit werd hem! Waarom nog verder zoeken als het goed voelt? Hoe kies je de goede basisschool? Voor ons was dat op deze manier, met deze eisen.

Riv zijn school beschikt over twee locaties, een onderbouw en een bovenbouw. Beide locaties zitten op nog geen 5 minuten lopen van ons huis. Ideaal! Binnen afzienbare tijd wordt er een complete nieuwe school gebouwd, met in hetzelfde gebouw kinderopvang. Een integraal kindcentrum dus. Hoe handig is dat! Gelukkig komt deze nieuwbouw ook vlakbij ons huis.

HOE ZIT DAT MET BSO?

Kies je een basisschool, dan kies je vaak ook een BSO erbij. De school waar Riv naar toe gaat hanteert (nog) geen continu rooster. Misschien is dat volgend jaar anders, maar vooralsnog heeft hij tussen de middag dus een uurtje dat hij thuis is. Wat ook kan, is dat hij overblijft op school. Nou is het zo dat wij onregelmatig werken en ik vond het lastig met opvang. De ene week blijft Riv misschien 3x over, de andere week helemaal niet. Dat was gelukkig geen probleem, je schrijft je gewoon in en je hoeft geen vaste dagen af te nemen.

Hoe het met BSO zal gaan, daar zijn we nog niet precies over uit. Ik denk dat Riv 1 dag per week naar de BSO zal gaan, als Vieve ook naar het kinderdagverblijf gaat. Dat moeten we nog wat verder uitzoeken, maar ik weet wel dat er een aantal BSO’s zijn die verbonden zijn aan de basisschool die we hebben gekozen.

Ik vind het best een gek idee dat mijn kleine baby geen kleine baby meer is, en volgend jaar naar de basisschool gaat. Toch vind ik het ook heel leuk dat er een nieuwe periode gaat aanbreken en we daar weer onze draai in gaan vinden. Tegen die tijd zal ik jullie vast wel weer op de hoogte houden van alle perikelen die ik meemaak als basisschool moeder.

Uitgelichte afbeelding via Rawpixel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.