Werk

Onregelmatig werk en een gezin… HOE DAN!?

Ik werk in de zorg. Dat betekent voor mij dat ik onregelmatig werk. Ik werk dus niet op vaste dagen, en heb een wisselend rooster. Nou, tot zover is het nog niet spannend in combinatie met kinderen. Het wordt pas spannend op het moment dat je partner ook onregelmatig werkt. Nou, je voelt hem vast al aan komen… Dat is hier dus het geval. Hoe regelen wij dat allemaal? En hoe ziet ons leven er dan uit?

Wij hebben relatief gezien best veel regelmaat in de onregelmatigheid. Dat klinkt wijs hè? Toen wij wisten dat Riv onderweg was, zijn we na gaan denken. Hoe willen we het regelen met opvang? Hoe doen we dat met onregelmatig werk?

Professionele opvang of gebruik maken van je netwerk?

Ik wist al voordat ik zwanger was, dat mijn schoonmoeder heel erg graag op wilde passen. Nou wist ik niet hoe dat er precies uit zou zien voor haar. Wilde ze dat op vaste dagen of maakt het niet zoveel uit? Mijn eigen ouders wonen te ver weg, en buiten dat willen zij ook niet voor vast oppassen. Beiden werken fulltime en vinden het leuk om op te passen voor de gezelligheid.

Ik wist voor mezelf in ieder geval wel dat ik liever niet alleen afhankelijk zou willen zijn van onze familie. Nou ontkom je er met onregelmatig werken eigenlijk niet aan. Ik ben gaan zoeken naar kinderdagverblijven die 24 uurs opvang aanboden. In onze regio vond ik er welgeteld 1. We zijn er wezen kijken, het zag er prima uit, maar de buitenruimte was naar onze zin te klein. Daarbij opgeteld dat de kosten voor die flexibele opvang zo hoog waren dat 1 van ons beter kon stoppen met werken, maakte de keuze om hier niet voor te gaan makkelijk. Toch maar eens kijken naar andere mogelijkheden dan.

Een gastouder dan?

Dit is een vraag die ik vaak kreeg. Ik heb zelf in de gastouderbranche gewerkt als pedagogisch consulente. Ik heb veel gastouders gezien die begonnen met flexibele opvang, ook voor bijvoorbeeld ouders die beiden onregelmatig werkten. Zodra ze een klantenbestand hadden opgebouwd kwamen ze hier toch gauw van terug. Want: je houdt toch steeds een plekje vrij voor een kindje wat mogelijk niet komt. Ook al weet je je rooster ruim van te voren, ik merkte bij al die gastouders dat zodra ze een kindje voor 3-5 dagen vast konden plaatsen, ze dat liever deden. En dan was jij je flexibele opvang kwijt. Nou, ik geef ze groot gelijk hoor, daar niet van.. Maar echt ideaal is het dus niet als je onregelmatig werkt.

Wat werd het dan?

Wij hebben onze roosters ruim van te voren. Mijn schoonmoeder zou gaan oppassen en wij bleven ondertussen door zoeken naar een kinderdagverblijf wat aan onze wensen voldeed. In de praktijk komt het er op neer dat mijn schoonmoeder meestal maar 4x per maand oppast. Omdat wij ook slaapdiensten en vroege diensten draaien, slapen de kinderen ook wel eens daar. Nou, dat vinden ze alleen maar leuk. Ik leg ze bijvoorbeeld ‘s avonds daar op bed en Stephan komt ze de volgende dag om 10:00 uur alweer halen.

Uiteindelijk vonden we alsnog een super leuk kinderdagverblijf, bij ons om de hoek. De leidsters zijn lief, Riv en Vieve hebben het er enorm naar hun zin en de regelingen wat betreft ruildagen zijn super. Het werd een combinatie dus.

Hoe ziet dat er praktisch uit dan?

 • Op dinsdag gaan de kinderen naar het kinderdagverblijf. Of wij nou werken of niet. Als we vrij zijn, genieten we samen en we maken het huis schoon. Soms doen we ook nog even wat werk thuis, waar je met 2 kleintjes anders niet aan toe komt.
 • Op woensdag ben ik vrij en dus sowieso bij de kinderen.
 • Op donderdag werk ik altijd, meestal een late dienst. Stephan is dan vrij.

Zo hebben we al 3 dagen gedekt. We werken beiden 28 uur per week, al is dat niet altijd precies zo verdeeld. De ene week werk ik bijvoorbeeld 16 uur, de andere week 30.

De werkweekenden hebben we bewust samen. Zo hebben we 2x per maand in ieder geval de weekenden vrij met zijn viertjes. In onze werkweekenden komt het maar zelden voor dat we precies dezelfde diensten draaien. Meestal lossen we elkaar af. Komt Stephan zaterdag uit de slaap, draai ik zaterdag op zondag juist een slaapdienst. Niet zo heel gezellig, maar scheelt ons wel veel oppas. Voordeel is dan wel weer dat wij op een ander moment vaak samen vrij zijn. Kunnen we bijvoorbeeld doordeweeks naar de dierentuin en is het niet zo druk.

Oppas voor de leuke uitjes

Dan heb je ook nog wel eens momenten dat je samen wat leuks wilt gaan doen. Lekker uit eten, naar de bioscoop.. Of je spreekt met vrienden af en doet dat eens een keer zonder kinderen. Voor dat soort momenten wil ik ook niet teveel afhankelijk zijn van ons eigen netwerk. Mijn schoonmoeder past al zo vaak op, die wil ik liever niet met dit soort momenten belasten. Gelukkig hebben we lieve vrienden die best wel eens op willen passen. Al hebben die tegenwoordig ook bijna allemaal baby’s en kunnen ze dus iets minder makkelijk even bij ons komen. Onze buren passen ook wel eens op. Op het schermpje van de babyfoon dan. Als er wat is hebben ze de sleutel en kunnen ze er zo heen.

Échte oppasmeisjes hebben we (nog) niet. Dat zou ik best wel willen, maar heel eerlijk weet ik niet zo goed hoe ik het aan moet pakken. Ik wil niet zomaar een meisje ‘s avonds neerzetten zonder dat Riv of Vieve haar ooit hebben gezien. Wat als ze wakker worden en er ineens zo’n onbekend meisje hun kamertje op komt? Als we een leuke oppas vinden, dan komt ze maar gewoon eens mee-eten en helpen bij het bedritueel denk ik.

Ik heb er gewoon nog geen tijd voor gemaakt om oppasmeisjes te ‘regelen’. Waar moet ik ze vinden? Als jullie tips hebben, laat het dan vooral weten! En wat betaal je voor zo’n oppasmeisje?  Ik hoor graag jullie ervaringen hier mee. 

xoxo Marissa 2


Update: inmiddels hebben we wel een leuk oppasmeisje gevonden, via vrienden. Binnenkort komt ze voor het eerst oppassen, leuk!

Uitgelichte afbeelding: ponce_photography via Pixabay

5 Comments

 1. Annebeth says:

  Ha Marissa! Leuk om te lezen joh! Ik hoor nooit andere ouders die óók onregelmatig werken beide met kinderen (wij hebben er nu drie) leuk om te lezen hoe jullie dat oplossen, en herkenbaar!! Groetjes Annebeth (je weet wel, van 100 jaar geleden)

  1. Hee Annebeth! Leuk dat je reageert 🙂
   Ik ken ook niet heel veel mensen in dezelfde situatie. Heb wel veel collega’s die beiden onregelmatig werken maar die hebben (nog) geen kids. Hoe fixen jullie dat? Ik zag idd dat er inmiddels een 3e bij is, super leuk! Liefs

 2. […] Lees ook: Onregelmatig werk en een gezin… HOE dan!? […]

 3. […] zo’n probleem. Maar zoals ik al wel eens eerder heb geschreven in een blog (lees bijvoorbeeld HIER) werken wij onregelmatig en kunnen we dus ook heel vaak lekker luieren ’s ochtends […]

 4. […] ik precies voor werk doe. Ik schreef er al eens over (en die blogs vind je hier en hier terug). Kort gezegd: ik werk op een behandelgroep voor jongeren met een licht verstandelijke […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.