Bevalling Mama Persoonlijk

Wat bevalt het best? Thuis of het ziekenhuis?

Bevallen.. Een van de grootste gebeurtenissen in mijn leven. Eigenlijk is het apart, als je er over nadenkt, dat je over zoiets van te voren moet nadenken of je dat in het ziekenhuis wil of thuis.

Een afweging maken

Je weet dat je gaat bevallen, wanneer is nog even de vraag, maar vaak weet je ook al wel wie er -naast de verloskundige- bij je bevalling zal zijn. Waar wil je gaan bevallen? Die vraag zal de verloskundige je vroeg of laat gaan stellen. Best handig om daar over na te denken voordat het moment suprême daar is. Uiteraard heeft niet iedere zwangere de keuze. Soms zijn er complicaties of andere zwaarwegende redenen waarom een ziekenhuisbevalling moet. Als dat niet het geval is, zijn er een aantal dingen die je mee kunt nemen in je beslissing om thuis of in het ziekenhuis te bevallen.

Laat ik voorop stellen dat ik ieders keuze respecteer. Ik ben een groot voorstander van doen wat goed voelt. Vertrouw op je lijf in de setting waar jij je het prettigst voelt.

❱ Pijnbestrijding
Het is handig om voor jezelf vast te stellen of je denkt pijnbestrijding te willen tijdens je bevalling. Je weet natuurlijk nooit hoe het verloopt en of je het daadwerkelijk nodig hebt, maar het is handig om te bedenken.

❱ Comfortabel
Je comfortabel voelen tijdens een bevalling is echt niet onmogelijk. Je weet niets van te voren, maar probeer na te gaan op welke plek en onder welke omstandigheden jij je het comfortabelst voelt.

❱ Afstand
Niet geheel onbelangrijk is de afstand tot het ziekenhuis. Stel je wil graag thuis bevallen, dan bestaat er altijd nog de mogelijkheid dat je alsnog naar het ziekenhuis moet. Hoe ver moet je dan rijden en valt dat binnen de perken?
Niemand zit er op te wachten dat je naast de snelweg bevalt 😉 Of de afstand een probleem is, kun je met je verloskundige bespreken.

Ziekenhuis

Als je in het ziekenhuis bevalt heb je uiteraard de mogelijkheid tot pijnbestrijding. Een aantal voorbeelden zijn de welbekende ruggenprik, Remifentanil en lachgas.

De ruggenprik is er in 2 varianten. Bij de ene variant -epidurale- wordt er verdovingsvloeistof tussen je ruggenwervels gespoten. Daardoor wordt het gevoel in je onderlijf minder en voel je de pijn van de weeën minder goed, maar kun je nog wel de wee voelen en zelf voelen wanneer je moet persen. Bij de andere variant -de spinale- wordt de verdovingsvloeistof direct in je ruggenmerg gespoten en wordt je onderlijf helemaal verdoofd. Je kunt dan je benen niet meer voelen en voelt dus ook de weeën niet meer.

Remifentanil is een morfine-achtige pijnstiller. Dit medicijn wordt toegediend door middel van een infuus en je kunt het zelf toedienen door het pompje in te drukken. Het middel werkt al binnen een paar minuten. Een nadeel zijn de bijwerkingen. Het middel kan je heel suf maken of ademhalingsproblemen geven. Doordat het middel via de placenta ook terecht komt bij je baby, zullen zowel moeder als kind goed in de gaten gehouden moeten worden tijdens het gebruik hier van.

Lachgas is ook een middel dat gebruikt kan worden bij een bevalling. Klinkt wel geinig toch, beetje lachgas. Kijken of je dan weer kunt lachen! Het is niet in ieder ziekenhuis te krijgen. Lachgas wordt gemengd met zuurstof en wordt toegediend via een maskertje. Je kunt het -net als Remifentanil- zelf toedienen. Het mag alleen niet tijdens het persen. Het werkt binnen een halve minuut en houdt ongeveer een minuut aan. Groot voordeel is dat je baby hier niets van merkt.

Thuis

Als je thuis bevalt is er uiteraard ook het een en ander mogelijk om de pijn wat te verzachten. Iedereen heeft wel een douche thuis. Een warme douche kan heel ontspannend zijn. Sommige vrouwen huren een bad voor thuis en doen een badbevalling thuis. Heb ik zelf niet gedaan, maar ik hoor vrijwel alleen maar positieve verhalen er over. Er zijn ook genoeg ziekenhuizen die ook de mogelijkheid van een badbevalling aanbieden trouwens.

Ontspanningsoefeningen die je leert in een zwangerschapscursus, of van internet plukt kunnen ook heel erg helpend zijn. Mij ging het met name om de ademhalingsoefeningen. Als ik mijn ademhaling onder controle had, was de pijn een stuk beter te verdragen.

Pijnbestrijding die wel thuis toegediend kan worden zijn steriele waterinjecties. Niet iedere verloskundige kan/mag deze zetten, dus dat moet je even bespreken met jouw eigen verloskundige. Deze injecties worden tijdens een wee in je onderrug gezet. Het zijn 4 stuks en binnen een kwartier werkt het pijnstillende effect, dat drie kwartier tot 2 uur kan aanhouden. Een groot voordeel van deze injecties is dat ze geen bijwerkingen geven, terwijl andere pijnstillers (zoals de ruggenprik of lachgas) dat wel hebben.

Mijn keuze

Ik had heel sterk de voorkeur voor een thuisbevalling. Mijn moeder is van mijn broer en mij thuis bevallen en ze heeft het er ieder jaar met mijn verjaardag weer over hoe fijn ze het vond dat ik ‘s ochtends heel vroeg werd geboren en mijn zus en broer daarna wakker werden en meteen bij hun zusje konden kijken. Alsof er die nacht niets gebeurd was. Buiten dat is ons ziekenhuis dichtbij, dus als ik dan alsnog naar het ziekenhuis moest dan was dat prima te doen. Pijnbestrijding wilde ik in eerste instantie niet. Als het zonder lukt dan heel graag. Ik had me van te voren goed ingelezen over de functie van de pijn tijdens je bevalling. Die pijn is niet tof, maar het is wel ergens goed voor. Dat gingen we dus zonder proberen. Ik had wel met mijn verloskundige afgesproken dat er steriele water injecties gebruikt gingen worden waar nodig.

Ben ik dan ook thuis bevallen? Mijn eerste bevallingsverhaal heb ik al met jullie gedeeld en kun je hier teruglezen. Mijn bevallingsverhaal van Vieve volgt later nog.

Medische bevalling

Wanneer je medisch wordt tijdens je bevalling heb je geen keus meer. Dan moet je hoe dan ook in het ziekenhuis bevallen en is dat onder begeleiding van een verloskundige/gynaecoloog vanuit het ziekenhuis. De redenen hiervoor kunnen heel erg uiteenlopen en kunnen al in je zwangerschap vastgesteld worden maar ook pas als je al bezig bent met je bevalling. Zo kan meconiumhoudend vruchtwater -ook wel poep in het vruchtwater- een reden zijn om naar het ziekenhuis te gaan, of een niet vorderende uitdrijving.

Voordelen & nadelen

De voor- en nadelen vind ik lastig te beschrijven. Het is zo persoonlijk wat je als voor- of als nadeel ervaart. Ik som daarom maar op wat voor mij geldt.

Nadelen ziekenhuis

 • Je kent -meestal- de gynaecologen en verloskundigen niet. Ik vind een persoonlijke band prettig, dus dit voelt echt als een nadeel.
 • Je moet maar hopen dat jouw geboorteplan daadwerkelijk gelezen wordt wanneer je naar het ziekenhuis moet. Mijn mening is dat niemand jouw wensen beter weet dan je vaste verloskundige.
 • Je bent een nummertje. Zitten de verloskamers vol? Kun je doorrijden naar een ander ziekenhuis. Ben je net bevallen, hup naar de kraamafdeling want de volgende barende moet er in.
 • Je moet de hele bups inpakken en na een bepaalde tijd weer nokken. Is je bevalling een beetje voorspoedig verlopen? Hou er dan maar rekening mee dat je een paar uur later je spullen mag pakken en naar huis kan. Ja, ook als dit midden in de nacht is. Voor mij persoonlijk -onnodig- gedoe.
 • Er wordt wel eens gezegd dat ze in het ziekenhuis eerder ingrijpen dan nodig is. Denk dan aan een knip zetten bijvoorbeeld.

Voordelen ziekenhuis

 • Als er stront aan de knikker is dan ben je op het goede adres. Jij en/of je kindje kunnen dan meteen de juiste zorg krijgen.
 • Er is eten en drinken in overvloed en wat je maar wil. Thuis moet je maar hopen dat de koelkast vol is.

Nadelen thuis

 • Als je bevalling niet spoedig verloopt kan het maar zo zijn dat je met volledige ontsluiting alsnog in de auto naar het ziekenhuis moet -true story- of, je bevalling verloopt wel voorspoedig maar de placenta komt niet op tijd of niet volledig. Dan kun je ook nog steeds richting het ziekenhuis.
 • Sommigen noemen de troep een groot nadeel. Maar je zal toch je voorbereidingen moeten treffen, of je nou thuis wilt bevallen of niet. Want die vliezen, die kunnen altijd en overal breken. Buiten dat ruimt de kraamhulp alles weer netjes op.
 • Er zijn minder mogelijkheden voor pijnbestrijding.

Voordelen thuis

 • Je eigen omgeving, je eigen spullen, je eigen geur. Voor mij een heel vertrouwde plek waar ik me het prettigst voel.
 • Je hoeft niet weg. Ben je bevallen? Als jij staat -oké, zit- te douchen, wordt jouw bed verschoond en kun je daarna lekker in een schoon bed stappen.
 • Als je al een ouder kind hebt, bestaat er de mogelijkheid dat hij/zij gewoon door de bevalling heen slaapt. Scheelt je weer oppas.

Op basis hier van had ik mijn keuze gemaakt. Ik ben heel benieuwd naar jouw mening. Waar ben jij bevallen, en waar had je achteraf voor gekozen? Of waar wil je bevallen?

 


Bron pijnbestrijding: ziekenhuis.nl
Uitgelichte afbeelding: Parentingupstream via Pixabay
Afbeelding: Printeboek/59 beelden via Pixabay

5 Comments

 1. Leuk stuk! Heb het doorgestuurd naar mn vriendin die nog mag bevallen.
  Ik wilde vooral graag in bad. En doordat wij gasloos wonen, daardoor geen CV hebben maar een boiler die niet voldoende warm water kan tappen voor een onderwater bevalling (650 liter) kwamen we in het ziekenhuis uit. Allebeide keren prima verlopen. Hadden beide thuis gekund, maar ja… dan dus niet in bad. Waren beide keren binnen twee uurtjes na de bevalling weer lekker thuis, dus bijna alsof we thuis waren gebleven.

  1. Leuk zeg! Hopelijk heeft ze er wat aan om een keuze te maken.
   Jammer dat je daardoor niet thuis in bad kon bevallen. 650 liter water tappen is sowieso al niet niks, en als het dan uiteraard ook lekker warm moet zijn is dat al helemaal een opgave zonder CV. Maar ja, als je graag in bad wil bevallen dan is het in het ziekenhuis ook prima toch. Wel vlot alweer thuis! Fijn zeg 🙂

 2. Mooi stuk weer! Ik ben bevallen in het ziekenhuis. Dit was ook mijn voorkeur omdat t ziekenhuis niet naast de deur zit..en ik het gevoel wilde hebben als het nodig zou zijn dat er hulp in de buurt was.
  Uiteindelijk had ik ook niet thuis mogen bevallen ivm te lang gebroken vliezen.

  1. Dankje!
   Snap ik dan wel, hier is het maar 10 minuutjes rijden. Als het niet in de buurt zou zitten zou ik denk ik ook liever sowieso naar het ziekenhuis gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.